Sauberer András jászóvári premontrei apát monstranciája a Magyar Nemzeti Múzeumban

Értékelés:
(0 szavazat)

nagyoroszimonstrancia satur soft 15 Közepes

Sauberer András O.Praem. jászóvári prépost monstranciája, 1745. Római Katolikus Plébánia, Nagyoroszi. Fotó: Dabasi András, 2021

 

A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, a Tárgyakba rejtett ünnep tematikus blogsorozatában a jászóvári premontrei prépostság számára - Sauberer András O.Praem jászóvári apát megbízásából - készült XVIII. századi barokk monstranciáról olvashatunk.  

 

"Nagycsütörtök estéjén a szentmise Krisztus és tizenkét apostolának utolsó vacsoráját idézi fel, amelyen Jézus – azáltal, hogy azt mondta a kenyérre és s borra, hogy az az ő teste és vére – megalapította az Eucharisztiát, azaz a tulajdonképpen a szentmisét. A nagycsütörtöki mise végeztével az Oltáriszentséget, azaz az Eucharisztia keretében átváltoztatott ostyát kiemelik a tabernákulumból, és ünnepélyesen egy másik őrzési helyre, jellemzően a templomban kialakított szent sírhoz viszik, és az egészen a nagyszombati feltámadási mise áldoztatásáig ott is marad. " (Kusler Ágnes, A 900 éves premontrei rend Magyarországon című készülő kiállítás kurátora)

A cikk folytatása: https://mnm.hu/hu/cikk/sauberer-andras-jaszovari-premontrei-apat-monstranciaja

Megjelent: 29 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned