HÚSVÉT A NEMZETI MÚZEUMBAN - TÁRGYAKBA REJTETT ÜNNEP: NAGYCSÜTÖRTÖKTŐL HÚSVÉTHÉTFŐIG

Értékelés:
(1 szavazat)

kep1

 

MNM

TÁRGYAKBA REJTETT ÜNNEP:  NAGYCSÜTÖRTÖKTŐL HÚSVÉTHÉTFŐIG

Már a második nagyhét, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum zárva tart. Már a második alkalom, hogy az intézmény nagycsütörtöktől húsvét hétfőig az online tereiben mutat be ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat. Az idei Tárgyakba rejtett ünnep  tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a Múzeum Facebook és Instagram oldalán  megjelenő érdekességek mellett a blogbejegyzéseken keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetünk.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd látogatóit. 

Kiállításunk közös ünneplésre invitálja majd az érdeklődőket. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítjük fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét. 

A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítást is nyitunk, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülünk. A Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseinkben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatunk be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.

Tárgyakba rejtett ünnep: Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig | Magyar Nemzeti Múzeum (mnm.hu)

Megjelent: 155 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned